info@eurokonzalting.com            en
enp

Natječaj za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz podmjere 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Sredstva javne potpore iznose ukupno 75.368.000,00 kuna.

Natječaj je aktivan od 21. prosinca 2016. godine, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu je 24. veljače 2017. godine do 23:59:59 sati.

Putem podmjere 6.1. moguće je ostvariti 376.840,00 kuna bespovratnih sredstava s intenzitetom potpore od 100% povrata od ukupnih prihvatljivih troškova. Prihvatljivi korisnici u tipu operacije 6.1.1. su mladi poljoprivrednici koji u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu imaju navršenih 18 godina, a manje od navršenih 41 godinu i koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura prema FADN kalkulatoru. Prihvatljivi prijavitelji su mladi poljoprivrednici koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani ili kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva (ne duže od 18 mjeseci) ili nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva, ali ga namjeravaju preuzeti.

Mladi poljoprivrednik može biti nositelj/ odgovorna osoba u:
a) obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,
b) obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti,
c) trgovačkom društvu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) u kojem je mladi poljoprivrednik direktor i većinski vlasnik trgovačkog društva u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu i dalje u periodu od najmanje pet godina od konačne isplate potpore.
Prihvatljive aktivnosti jesu sljedeće:
a) kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
b) kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. ovoga Pravilnika osim proizvoda ribarstva,
c) kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
d) kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
e) podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
f) uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
g) građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
h) stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I,
i) operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Isplata sredstava vrši se u tri rate u razdoblju od najviše tri godine kako slijedi: 1.) isplata prve rate u iznosu od 30% ukupno odobrene javne potpore nakon odluke o dodjeli potpore; 2.) isplata druge rate u iznosu od 50% nakon tri mjeseca, a ne kasnije od dvanaest mjeseci nakon isplate prve rate uz dokaz da su aktivnosti iz poslovnog plana započete; 3.) isplata treće rate u iznosu od 20% nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu i stjecanja stručnih znanja i vještina ukoliko iste nemate prilikom podnošenja zahtjeva za potporu.

Mladi poljoprivrednik je dužan najkasnije pri podnošenju zahtjeva za isplatu treće rate potpore biti zaposlen na puno radno vrijeme u poljoprivrednom gospodarstvu za koje je ostvario potporu, te ne smije biti zaposlen u drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Mladi poljoprivrednik je dužan ostati nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva i biti zaposlen na puno radno vrijeme u OPG-u za koje je ostvario potporu u tipu operacije 6.1.1. najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore.

Više informacija o otvorenom natječaju možete dobiti u našem uredu u Puli (Mletačka 6, telefon 052 544 825), kao i u našim uredima u ostalim hrvatskim gradovima. Sve informacije kao i kontakte za sve naše urede u Hrvatskoj  možete vidjeti na http://www.eurokonzalting.com

EUROKONZALTING.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt