info@eurokonzalting.com            en
enp

Novi poticaji poduzetnicima za ulaganja i zapošljavanje

Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja predstavlja poticajan zakonodavni okvir za ulaganja u gospodarskim aktivnostima na području Republike Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta povezanih s tim ulaganjima.
 
Nositelji poticajnih mjera su subjekti malog gospodarstva i veliki poduzetnici, fizička osoba (obrtnik)  koji je obveznik poreza na dobit  ili trgovačko društvo registrirani na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Bitne novosti koje novi Zakon donosi je sniženje minimalne investicije za poticanje (niži ulazni prag), povećanje iznosa poticajnih mjera, poseban tretman za velike investicije, te uvođenje posebnih odredbi za mikropoduzetnike.
 
Minimalni iznos investicije za poticanje je 150.000 eura za mala, srednja i velika poduzeća, dok je za mikropoduzetnika taj iznos 50.000 eura.
 
Mikropoduzetnici već s investicijom od 50.000 eura mogu koristiti porezne poticaje 50% smanjenje stope poreza na dobit u razdoblju pet godina uz uvjet otvaranja najmanje tri nova radna mjesta.
 
Zakonom su regulirane poticajne mjere:
 
-porezni poticaji
-carinska oslobođenja
-poticaji za otvaranje novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom
-poticaji za troškove usavršavanja povezanih s investicijskim projektom
-poticaji za kapitalne troškove investicijskog projekta
-poticaji za radno intenzivne investicijske projekte
-dodatni poticaji za:
-razvojno inovacijske aktivnosti
-aktivnosti poslovne podrške
-aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti.
 
Poticajne mjere namijenjene su sektorima:
 
-proizvodno-prerađivački
-razvojno inovacijski
-poslovna podrška
-usluge visoke dodane vrijednosti
 
Za investicije do 1 milijun eura umanjuje se stopa poreza na dobit za 50% u razdoblju do 10 godina uz uvjet otvaranja najmanje 5 novih radnih mjesta
za investicije 1 do 3 milijuna eura umanjuje se stopa poreza na dobit za 75% na 10 godina uz uvjet otvaranja najmanje 10 novih radnih mjesta,
za investicije više od tri milijuna eura umanjuje se stopa poreza na dobit 100% u razdoblju do 10 godina uz uvjet otvaranja najmanje 15 radnih mjesta.
 
Investitorima se nudi i bespovratana novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3.000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županjima u kojima je stopa nezaposlenosti do 10%, do 6.000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20%, te 9.000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost preko 20%.
 
Za kapitalne investicije u visini najmanje  5 mil eura odobrit će se bespovratna novčana potpora u iznosu 10-20% stvarnih opravdanih troškova ulaganja u dugotrajnu imovinu (max 0,5 do 1 mil eura),uz uvjet otvaranja najmanje 50 novih radnih mjesta.
 
Za radno intenzivne investicijske projekte odobrit će se povećanje potpore za otvaranje novih radnih mjesta za 25% uz uvjet  otvaranja minimalno 100 novih radnih mjesta, povećanje potpore za 50% uz uvjet otvaranja minimalno 300 novih radnih mjesta i za 100% uz uvjet  otvaranja minimalno 500 novih radnih mjesta.
 
Zakonom je odeđeno i formiranje “Tima  za podršku  investicijskom projektu”.  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, Agencija za investicije i konkurentnost, i županijska razvojna agencija s lokalnom samoupravom na čijem području se projekt ostvaruje formiraju tim koji će pružati investitorima administrativnu i stručnu pomoć s ciljem pravodobne realizacije rokova za ishođenje dozvola i infrastrukturnu pripremu.
 
Poduzetnici koji namjeravaju koristiti poticajne mjere na temelju ovoga Zakona podnose prijavu nadležnom ministarstvu za odobrenje statusa nositelja poticajnih mjera, i to prije početka investicijskog projekta.
 
Maksimalni intenzitet potpore (gornji prag) ukupnih kumulativnih potpora, odnosno zbroj  poticajnih mjera iz ovog Zakona, uključujući i potpore iz drugih izvora, a sukladno pravilima o regionalnim potporama i karti regionalnih potpora dani su u slijedećoj tablici:
 
 
SREDIŠNJA I ISTOČNA HRVATSKA JADRANSKA HRVATSKA SJEVEROZAPADNA HRVATSKA
Veliki poduzetnik do 50% do 50% do 40%
Srednji poduzetnik do 60% do 60% do 50%
Mali poduzetnik do 70% do 70% do 60%
 
 

Novosti iz EU fondova



Za sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt