info@eurokonzalting.com            en
enp
Centar za posjetitelje Barban

Centar za posjetitelje Barban

Na temelju javnog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj javne turističke infrastrukture u 2017. godini, kao što su uređivanje plaža te interpretacijskih i centara za posjetitelje. Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva za sufinanciranje 46 projekata, ukupne vrijednosti 19,9 milijuna kuna.

Među projektima koji su „prošli“ na natječaju devet je iz Istre, a njih će država pomoći s ukupno 3,1 milijun kuna. Na popisu odobrenih projekata nalazi se i projekt koji je kandidirala Općina Barban u suradnji s konzultantskom tvrtkom Centar za ulaganja Eurokonzalting d.o.o. iz Pule. Općini Barban je odobreno 238.500 kuna odnosno 50% od maksimalno 80% koliko je propisano programom Ministarstva turizma za razvoj javne turističke infrastrukture, a taj će novac biti uložen u uređenje Centra za posjetitelje koji će biti smješten u staroj povijesnoj palači Loredan s ložom na barbanskoj placi. Plaćanja su namjenska, a sredstva se dobivaju u dva dijela: 50% po potpisivanju ugovora, a 50% po dostavljenom konačnom izvješću o realizaciji projekta. Korisnik je u obvezi pri realizaciji projekta Ministarstvu dostavljati tromjesečna fazna izvješća o stanju provedbe projekta. Rok provedbe projekta je najduže 12 mjeseci.

Centar za posjetitelje je zamišljen kao svojevrstan izložbeni prostor s multimedijskom dvoranom koji će svakom posjetitelju Barbana omogućiti upoznavanje mjesta, njegove tradicije i povijesti te nezaobilazne Trke na prstenac. Idejni projekt je izradila pazinska tvrtka Studio Putinja d.o.o., a ideja je da se na etaži ove palače cijeli prostor pretvori u jednu cjelinu koja bi kroz četiri glavne točke vodila posjetitelje kroz zanimljivu priču. Tom je pričom obuhvaćena povijest mjesta, barbanski spomenici, kultura, narodne nošnje i običaji, Trka na prstenac i njezini sudionici.

Arhitektonsko rješenje se može podijeliti na pet cjelina. U Centar se ulazi dugačkim hodnikom koji asocira na trkaću stazu, oblikovanu prstenima i autentičnim zvučnim i svjetlosnim efektima.

Prsteni uz pomoć senzora detektiraju brzinu i ritam kretanja posjetitelja te svjetlosnim efektima dočaravaju pokret čime se stvara tenzija i doživljaj kopljanika pri ciljanju prstenca. Iz hodnika se prelazi u manju dvoranu u kojoj je prezentirana Trka kroz povijest i njezine sudionike, a u njoj dominira eksponat vitice i koplja položena oko nje u središtu prostorije. Tu su i ostali rekviziti i tradicionalne narodne nošnje Barbanštine. Potom se pred posjetiteljima otvara kružna dvorana s audio i video prezentacijom bogate povijesti mjesta, njezinih spomenika i Trke na prstenac.
Na kraju centra dolazi se do velike uređene dvorane, koja je pogodna za prezentacije i okupljanje većeg broja ljudi te u prizemlju suvenirnice u kojoj će se nuditi autentični suveniri barbanskog kraja. U svom su rješenju arhitekti osmislili inovativan i zabavan sadržaj.

Svi eksponati će biti prezentirani i kroz Braileovo pismo, pa će i sve taktilne površine koje vode kroz Centar za posjetitelje biti prilagođene da se kroz njih mogu kretati i uživati u sadržaju i slabovidne ili slijepe osobe.

Ministarstvo turizma je prepoznalo napor koji je Općina Barban uložila u razradu i pripremu ovog zanimljivog turističkog sadržaja, ali dodijeljena sredstva neće biti dovoljna da se čitav projekt realizira. Projekt je ukupno vrijedan 477.146 kuna uvećano za PDV što iznosi 596.432,50 kuna, sredstva Ministarstva turizma iznose 238.500,00 kuna dok sredstva korisnika s PDV-om iznose 357.932,50 kuna, pa će općinske vlasti trebati pronaći alternativne izvore financiranja, u pravilu iz svoga proračuna Općine Barban ili putem kredita banke. Projektom je planirano obavljanje radova rušenja, betonskih i armiranobetonskih radova, stolarskih, bravarskih, gips kartonskih i ličilačkih radova te nabava multimedijalne opreme. 

EUROKONZALTING, 13.12.2017.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt