info@eurokonzalting.com            en
enp
Odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma za Centar za posjetitelje „Arsia“ u Raši

Odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma za Centar za posjetitelje „Arsia“ u Raši

Na temelju javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj javne turističke infrastrukture u 2017. godini, kao što su uređivanje plaža, centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva za sufinanciranje 46 projekata, ukupne vrijednosti 19,9 milijuna kuna.

Među projektima koji su „prošli“ na javnom pozivu devet je iz Istre, a njih će država poduprijeti s ukupno 3,1 milijun kuna potpore. Na popisu odobrenih projekata nalazi se i projekt koji je kandidirala Općina Raša u suradnji s konzultantskom tvrtkom Centar za ulaganja Eurokonzalting d.o.o. iz Pule. Općini Raša je odobreno 230.200,00 kuna, a taj će novac biti uložen u uređenje i opremanje Centra za posjetitelje „Arsia“ koji će biti smješten u staroj povijesnoj jezgri rudarskog mjesta Raša.
Plaćanja su namjenska, a sredstva se dobivaju u dva dijela: 50% po potpisivanju ugovora i 50% po dostavljenom konačnom izvješću o realizaciji projekta. Rok provedbe projekta je definiran u trajanju od najduže 12 mjeseci.

Budući Centar za posjetitelje sadržajno je zamišljen da dodatno valorizira kompletnu turističku priču vezanu uz slojevitu i bogatu povijest rudarskog kraja i mjesta Raša. Osim razvijanja turističke prepoznatljivosti povijesti rudarstva na području Općine Raša, uloga Centra za posjetitelje je upoznati posjetitelje sa poviješću i bogatom kulturnom baštinom Općine Raša.
Zamišljen je tematski pravac kretanja pod nazivom „posao – kuća – posao“ unutar Centra za posjetitelje, a navedeni inovativni element prikazuje svakodnevni život rudara u obliku igre „svjetla i tame“ što je prikazano u nekoliko faza:

• Ulaz u rudnik – polumračan (ulaz u Centar)
• Stan rudara – svjetlo
• Život u Raši – polumračan
• Unutrašnjost rudnika – mračan
• Suvenirnica – svjetlo (izlaz iz Centra)

Glavna ideja Centra za posjetitelje je prezentiranje turističke ponude Općine Raša na jednom mjestu, s ciljem da postane pravi izvor informacija za posjetitelje o tipičnom radnom danu rudara, životu u Raši i sačuvanoj kulturnoj baštini, što će generirati nove motive za dolazak posjetitelja. Isto tako, namjerava se zaposliti jedna osoba koja će upravljati poslovanjem istog.

Kompletni interijer Centra za posjetitelje Arsia biti će pristupačan i dostupan osobama sa invaliditetom, točnije slijepim/slabovidnim osobama i slabije pokretnim osobama. Svi eksponati i sadržaji biti će prezentirani kroz Brailleovo pismo, a taktilne obrade površine koje vode kroz cijeli objekt olakšati će kretanje istima. Osim navedenog, predviđena je dobava i montaža kose stubišne platforme koja će omogućiti i olakšati kretanje slabije pokretnim osobama u prostorijama Centra za posjetitelje.

Ministarstvo turizma je prepoznalo napor koji je Općina Raša uložila u razradu i pripremu ovog zanimljivog novog turističkog sadržaja, ali dodijeljena sredstva neće biti dovoljna da se cijeli projekt u potpunosti realizira. Projekt je ukupno vrijedan 575.713,75 kuna sa PDV-om, dok sredstva Ministarstva turizma iznose 230.200,00 kuna, a sredstva korisnika s PDV-om iznose 345.513,75 kuna što ukazuje na činjenicu da će se ostatak ulaganja realizirati iz proračuna Općine Raša ili putem kredita banke.

EUROKONZALTING, 14.12.2017.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt