info@eurokonzalting.com            en
enp
Studija izvodljivosti (izvedivosti) i CBA analiza

Studija izvodljivosti (izvedivosti) i CBA analiza

Isplativost poslovne ideje za veće infrastrukturne projekte najbolje se može sagledati kroz studiju izvodljivosti (eng. Feasibility study). U hrvatskom jeziku studija izvodljivosti poznata je i pod nazivom studija izvedivosti kao i feasibility studija. Za informacije o izradi studije izvodljivosti možete se obratiti na broj telefona: 091 4544 825 (Eurokonzalting, Odjel Strukturnih fondova i javnog sektora).


Studija izvodljivosti (eng. feasibility study) kroz različite analize poslovne ideje daje jasne pokazatelje isplativosti i izvedivosti ulagačkoga projekta. Pomoću studije izvodljivosti, rizik od ulaganja može se svesti na minimum. Može se koristiti za planiranje gospodarskih aktivnosti jedinica lokalne samouprave i gospodarskih subjekata, te je svojim sadržajem kompleksnija od investicijske studije i poslovnog plana.

Cilj studije izvodljivosti je detaljno sagledati promatrani projekt s različitih aspekata: tržišnog, tehničkog, tehnološkog, organizacijskog te financijskog. Detaljnim opisom određuje se isplativost projekta za investitora te utjecaj realizacije projekta na različite društvene i gospodarske segmente. Uz isplativost projekta u studiji izvodljivosti investitor će saznati razinu otpornosti projekta na tržišne i cjenovne promjene te promjene u potražnji za određenim proizvodom/uslugom.


Studija izvodljivosti služi za ishođenje:
 • bespovratnih sredstava za jedinice lokalne samouprave i tvrtke koje su u vlasništvu istih, a u cilju im je razvoj lokalne zajednice kroz infrastrukturne projekte
 • bespovratnih sredstava za poduzetnike kroz fondove EU čije natječaje najčešće provode Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ili Ministarstvo turizma RH.

Osnovne cjeline studije izvodljivosti su:
 • analiza tržišta
 • analiza okruženja/planirane lokacije
 • analiza troškova i koristi
 • analiza alternativa projekta
 • projekcija prihoda i troškova projekta
 • projekcija financijskih izvještaja i isplativosti projekta.

U projektima koji se financiraju iz EU fondova studiju izvodljivosti neophodno je izraditi s analizom troškova i koristi (eng. Cost-Benefit Analysis (CBA)) u kojoj se detaljno analiziraju sve koristi i troškovi projekta te se opravdava financiranje iz EU fondova.

Analiza koristi i troškova uspoređuje prednosti i nedostatke jednog projekta odnosno provjerava je li investicijski trošak primjeren za postizanje konkretnih ciljeva projekta.

CBA analiza sastoji se od financijske analize troškova i koristi i ekonomske analize troškova i koristi.

Svrha financijske analize je procijeniti osigurava li novčani tok budućeg projekta stabilnost i profitabilnost. Provjeravaju se različiti financijski podaci dok je osnovni fokus račun dobiti i gubitka, bilanca stanja i izvještaj o novčanom toku.

Zadatak ekonomske analize je odrediti ekonomsku održivost projekta kalkulacijom dodatnih koristi za cjelokupno društvo koje bi nastale kao rezultat provedbe projekta. Ekonomski učinci prikazuju se kroz analizu vanjskih koristi koje proizlaze iz projekta.
Pomoću financijske i ekonomske analize procjenjuje se rizik i osjetljivost projekta.

Eurokonzalting nudi usluge izrade studije izvodljivosti kao i analizu troškova i koristi s ciljem realizacije vašeg poslovanja odnosno ishođenja bespovratnih sredstava iz nacionalnih izvora i EU fondova.


Za sve dodatne informacije u svezi izrade studije izvodljivosti obratite se na broj telefona: 091 4544 825 (Odjel Strukturnih fondova i javnog sektora).

Eurokonzalting, 10.01.2020.
 

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt