info@eurokonzalting.com            en
enp
Održano predavanje o bespovratnim sredstvima za turizam

Održano predavanje o bespovratnim sredstvima za turizam

Eurokonzalting, u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije organizirao je u četvrtak, 23. ožujka predavanje za sve zainteresirane na temu „Bespovratna sredstva za turizam uključujući ruralni turizam“. Predavanje je održano u prepunoj dvorani Udruženja obrtnika Pula, s početkom u 18 sati. Predavanju je prisustvovalo više od 100 sudionika uglavnom privatnih iznajmljivača i malih poduzetnika s područja Istarske županije. Tako su na predavanju prisustvovali zainteresirani iz Pule, Poreča, Umaga, Žminja i drugih gradova - predstavnici banaka, turističkih agencija, OPG-ova, poduzetnici, poduzetnici početnici u sektoru turizma i privatni iznajmljivači. Cilj predavanja je bio upoznati sudionike s natječajem Ministarstva turizma – Konkurentnost turističkog gospodarstva, koji je u tijeku i otvoren do 10. travnja. Isto tako, najavljeni su natječaji za hotele i ruralni turizam te energetsku učinkovitost u turizmu i trgovini.

Kroz konkretne informacije polaznici su imali priliku ukratko se upoznati s mogućnostima ulaganja u kuće za odmor, bazene, apartmane, sobe, hostele, pansione, hotele i druge, posebne oblike turizma, o očekivanom vremenu otvaranja pojedinih natječaja, minimalnim i maksimalnim postocima i iznosima bespovratnih sredstava, ograničenjima, načinima prijave, natječajnoj dokumentaciji i dosadašnjim iskustvima.

Tajnik Obrtničke komore, Eros Sorić održao je uvodnu riječ, predstavio tvrtku Eurokonzalting koja ima 13 godina iskustva u ishođenju bespovratnih sredstava i 90 odobrenih EU projekata  te predavače, djelatnike tvrtke. Predavanje su održali dr.sc. Ernes Oliva, konzultant iz područja Strukturnih fondova za turizam i za natječaje Ministarstva turizma, Patrik Paronić, mag.oec. iz područja ruralnog turizma i Emil Šetić, mag.oec. iz područja energetske učinkovitosti u turizmu.

OBJAVA2
Nakon zahvale suorganizatorima predavanja, općinama i gradovima, LAG-ovima, udrugama privatnih iznajmljivača, turističkim zajednicama, turističkim agencijama, IRTA-i i bankama koje su pomogle u informiranju javnosti i svojih članova o predavanju, Ernes Oliva, ukratko je predstavio mjere A, B, C i D natječaja koji je u tijeku „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za ulaganja u hotele, kampove, hostele, pansione i bazene. Prijavom na isti natječaj moguće je ishoditi do 60% bespovratnih sredstava za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, za ulaganja u dodatne sadržaje – bazene, wellness i druge rekreacijske, sportske, zabavne ili tematske sadržaje koji pridonose većoj popunjenosti i produljenju sezone, zatim za podizanje kvalitete i kategorizacije postojećih smještajnih jedinica te ulaganja u razvoj posebnih oblika turizma – cikloturizam, ronjenje, jahanje, planinarenje, rafting, golf, vožnja kanuima i druge oblike turizma. Prijaviti se mogu trgovačka društva, obrti, zadruge, OPG-ovi i fizičke osobe – privatni iznajmljivači. Isto tako, Oliva je najavio otvaranje natječaja za hotele „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela – faza II.“ odnosno za objekte iz skupine hoteli – hotel, aparthotel, difuzni hotel, hotel baština i turističko naselje putem kojeg se može ishoditi do 45% ulaganja bespovratno, odnosno maksimalno 10.000.000 kuna.

Patrik Paronić, ukratko je predstavio mogućnosti ishođenja bespovratnih sredstava iz Mjere 6. iz Programa ruralnog razvoja RH za ulaganja i opremanje kuća za odmor. Paronić je najavio otvaranje natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz Mjere 6.2. i 6.4. U okviru Mjere 6.2. moći će se ishoditi 50.000 eura odnosno sufinancirati 100% prihvatljivog ulaganja, dok će se u okviru Mjere 6.4. moći ishoditi do 200.000 eura bespovratno za nepoljoprivredne aktivnosti s naglaskom na ruralni turizam – izgradnju i opremanje kuća za odmor, odnosno 70% ulaganja. Natječaji su najavljeni u mjesecu lipnju tekuće godine (Mjera 6.2.) i u listopadu tekuće godine (Mjera 6.4.).

OBJAVA3
Emil Šetić, najavio je otvaranje natječaja za energetsku učinkovitost u turizmu i trgovini u 3. kvartalu 2017. godine putem kojeg će se moći financirati ulaganja u energetsku obnovu objekata, u obnovljive izvore energije te infrastrukturna ulaganja u svrhu povećanja energetske učinkovitosti. Prema posljednjoj najavi sufinancirat će se do 85% vrijednosti projekta te ishoditi najviše 1.500.000 kuna. Isto tako, zbog velikog interesa, najavio je natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća na koji će se moći prijaviti vlasnici/suvlasnici obiteljskih kuća za zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu ovojnice, ugradnju plinskog kondenzacijskog kotla te za ulaganja u obnovljive izvore energije – sunčani kolektori, kotlovi na biomasu, dizalice topline i fotonaponski pretvarači. Očekuje se da će u istom natječaju najvažniji kriterij biti ostvarenje energetske uštede od minimalno 50%.

OBJAVA1
Predavači Eurokonzaltinga podije
lili su i određena iskustva sa slušateljima iz dosadašnjeg rada u pripremi dokumentacije za pojedine natječaje.

Predavanje je završeno pitanjima zainteresiranih, koji su iskazali interes za bespovratnim sredstvima za planirana ulaganja u apartmane, kuće za odmor, bazene i dodatne sadržaje te za ishođenje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

više informacija o mjerama možete pronaći na sljedećim linkovima:
Link: Mjera 6.1        Link: Mjera 6.2
Link: Mjera 6.3        Link: Mjera 6.4
Link: Poljoprivreda i ruralni turizam

Isto tako, ukoliko imate dodatnih pitanja možete nas dobiti u uredu Eurokonzaltinga u Puli (Mletačka 6, Pula, tel: 052 544 825) ili u našim uredima u drugim hrvatskim gradovima.

EUROKONZALTING 24.03.2017.


Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt